SHREDLAGE®

Więcej mleka, zdrowsze zwierzęta.

Technologia kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę znana pod marką SHREDLAGE® powoduje intensywny rozpad materiału i wielokrotnie zwiększa powierzchnię sieczki. Poprawia to strukturę kiszonki w żwaczu krowy.

SHREDLAGE®

Więcej mleka, zdrowsze zwierzęta.

Technologia kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę znana pod marką SHREDLAGE® powoduje intensywny rozpad materiału i wielokrotnie zwiększa powierzchnię sieczki. Poprawia to strukturę kiszonki w żwaczu krowy.

Międzynarodowe raporty ewaluacyjne.

Den Dungen, Holandia
Gospodarstwo Jennissen

Poza przedsiębiorstwem usługowym, Toon Jennissen i jego bracia zarządzają dwoma gospodarstwami zajmującymi się hodowlą krów mlecznych o łącznym pogłowiu 450 sztuk. Z inicjatywy gospodarstw mlecznych wspólnie ze swoimi klientami przetestował on metodę SHREDLAGE®. Już po kilku tygodniach karmienia zwierząt zarówno on, jak i jego klienci mieli pewność: SHREDLAGE® to coś więcej niż tylko chwilowa moda – to trend, który się przyjmie.

Vinderup, Zachodnia Jutlandia, Dania

Gospodarstwo Nørsøller

300 krów, 3 dojenia dziennie oraz 13 000 kilogramów mleka na krowę w roku – gospodarstwo Nørsøller należy do 20 najlepszych hodowców bydła mlecznego w Danii. „Udało się nam całkowicie wyeliminować słomę rzepakową z paszy, bez konsekwencji dla krowiego żołądka. Wręcz przeciwnie, stan zdrowia stada jest doskonały”, mówi z zadowoleniem Morten Nørsøller. „Wszystkie krowy mają lśniącą sierść, a dziewięć na dziesięć z nich przeżuwa, leżąc. I tak właśnie powinno być”.

Lügde, Nadrenia-Westfalia, Niemcy

Gospodarstwo Glitz

Steffen i Josef Glitz zarządzają gospodarstwem obejmującym 120 hektarów użytków rolnych, w którym hodują 125 krów mlecznych. Przed przejściem na SHREDLAGE® w gospodarstwie uzyskiwano średnio prawie 26,5 litra mleka na krowę dziennie, natomiast obecnie wartość ta wynosi niemal 31 litrów. „To gigantyczny krok, który zawdzięczamy własnej paszy podstawowej. Pod względem ekonomicznym jest to rzecz jasna optymalne rozwiązanie”, mówi Steffen Glitz.

Amerykańscy praktycy opowiadają o stosowaniu SHREDLAGE®.

W zachodniej części USA znajdują się duże farmy mleczne o pogłowiu wynoszącym ponad 2000 sztuk. Racje pasz nie są wielkie, jednak mleczność jest wyjątkowo wysoka i osiąga poziom do 54 l na krowę dziennie. Główną rolę odgrywa tutaj kiszonka kukurydziana. W USA zawsze stosowano długie siekanie. Jednak od 4–5 lat wzrasta zainteresowanie technologią SHREDLAGE® – a rezultaty mówią same za siebie. O swoich doświadczeniach ze SHREDLAGE® opowiadają kierownicy gospodarstw Kutz i Trierweiler.


Jefferson, Wisconsin, USA

Kutz Dairy

Założone w 1973 r. przedsiębiorstwo rodzinne Kutz zalicza się do odnoszących duże sukcesy gospodarstw mlecznych w stanie Wisconsin. Obecnie Aaron Kutz wraz ze swoim bratem Allenem i ojcem Ronem zarządzają gospodarstwem Dairyfarm o pogłowiu liczącym 1800 krów oraz 2100 zwierząt ogółem.


Westphalia, Michigan, USA

Trierweiler Dairy

Kolejnym znanym przedsiębiorstwem jest Trierweiler Dairy, Westphalia w stanie Michigan. Ta farma mleczna należy do Franka i Paula Trierweiler. Mleko jest tutaj zbierane od ok. 1500 krów.

Kiszenie zebranej kukurydzy przebiega bezproblemowo we wszystkich gospodarstwach. Poddana silnemu kondycjonowaniu sieczka bardzo dobrze ulega wiązaniu i daje się łatwo zagęszczać. Również fermentacja po przykryciu silosu odbywa się wszędzie w niezakłócony sposób. Warunkiem tego jest optymalne zarządzanie zagęszczaniem i kiszonką.